Fogászat: Az Ön mosolyáért.   RelaxDent Fogászat: Fájdalommentes operatív beavatkozások! Szájsebészet, implantátum beültetés.
fogászat
  Fogbeültetés   -   Csiszolás nélküli Adhesív-híd   -   Fogfehérítés   -   Fogszabályozás  -   Esztétikus tömések   -   Porcelán fogpótlások és héjak  -   Szájsebészet  
 
fogszabályozás
szájsebészet
 
fogbeültetés
 
 

Tudnivalók az implantációról - a fogbeültetés fogalmai

Határtalan Fogorvoslás

Az alábbiakban a fogászati implantáció, azaz fogbeültetés részletes ismertetését olvashatja.

Implantáció (fogbeültetés)

Publikáció megtekintése pdf formátumban fogbeültetés cikk - pdf

Gyakorta felmerülő kérdés pácienseim részéről a foghiányok csiszolás nélküli pótlása, amelyek egyik lehetséges legkevésbé invazív alternatíváját jártuk körül a legutóbbi cikkben az Adhesiv-hidak bemutatásával. Mostani elemzésemben szeretném megismertetni a fogpótlások azon típusát, amely nem csak az említett kritérium szempontjából optimális, de egyéb elvárások tekintetében is a legmegfelelőbb eljárás a fogpótlás terén.

Implantáció (fogbeültetés)

 

Mi is az implantátum?

Az implantáció szó jelentése eredetileg beágyazás, pontosabban mondva egy olyan beavatkozás, amely során a szervezet adott pontjára a test másik részéről származó, vagy idegen anyagot ültetnek be. Az implantátum maga a beültetendő anyag.

Mi az a fogászati implantáció?

Fentiekből következik, hogy a fogászati értelemben vett implantáció fogbeágyazást, fogbeültetést jelent tehát, s mivel testünk más részein nem nő fogunk, implantátumként itt csak idegen anyag, műfoggyökér jöhet szóba.

A korszerű fogbeültetés

A mai korszerű fogászati implantátumok általában tiszta titánból készülnek, akárcsak a test más területein végrehajtott implantációkhoz készült orvosi készítmények (pl. csípőprotézis). Ha leegyszerűsítve fogalmazunk, akkor a fogbeültetéshez használt implantátum egy speciális kialakítású csavarhoz hasonlít leginkább, amely az alsó vagy felső állkapocscsont egy meghatározott helyére kerül behelyezésre a hiányzó fog pótlásához.

Miért a fogbeültetés a legjobb mód a fogpótlásra?

A kérdés megválaszolása mindig esetfüggő, és mindig a fogszakorvos pontos és objektív tényekre alapozott döntésén múlik. Figyelembe kell venni a páciens egyéni habitusát, általános egészségi állapotát és csakis az indikációk-kontraindikációk pontos mérlegelését követően készíthető helyes kezelési terv.

Az implantáció melletti legfontosabb érvek:

  • A fogpótlás elkészítéséhez nem szükséges a szomszédos fogak lecsiszolása.
  • A fogbeültetés tartós, hosszú távon jól funkcionáló megoldást jelent.
  • Az adott területen az eredeti rágóképesség 90-95 %-ban helyreállítható.
  • A legélethűbb, legesztétikusabb felépítmény készítésére nyújt lehetőséget.
  • Az implantátum csontot tart fenn maga körül. (Az állkapocscsont fogatlanná – és így inaktívvá – vált részei sorvadni kezdenek, azonban a behelyezett műgyökér továbbítja a rágóerő terhelést a csontozatra, így ismét a szervezet aktív részévé téve azt. Az ily módon megőrzött csont a későbbi fogpótlások számára jelent stabilitást.)

Indikációk-kontraindikációk az implantáció során

A kezelési terv készítésénél figyelembe kell venni azokat a fontos anatómiai képleteket, amelyek meghatározzák a beültetésre kerülő fogászati implantátum lehetséges hosszát, átmérőjét és ezáltal terhelhetőségét is. Ilyen meghatározó tényezők: a csont tömörsége , a műgyökér környezetében lévő és az antagonista fogak elhelyezkedése, állapota. Pontos tervezéssel a bonyolultnak látszó esetek többsége is kezelhető, mint például az osteoporozis vagy a diabetes esetében.

Fájdalmas-e a fogbeültetés?

A kb. 30-60 perces, általában helyi érzéstelenítésben végzett fogbeültetés az ambuláns műtétek közé tartozik, egy egészséges szervezet számára nem jelent nagyobb megterhelést. Maga a műtét – pácienseim beszámolói szerint – nem jár semmiféle fájdalommal vagy kellemetlenséggel. Az implantációt követő utófájdalom betegeim többségénél a műtét napján jelentkezett és max. 1-2 napig tartott, de a felírt fájdalomcsillapítóval teljes mértékben megszüntethető volt. Többségük szerint sokkal kisebb volt a valós trauma, mint ahogy azt korábban feltételezték.

Mekkora az implantátumok kilökődési valószínűsége?

Talán ez az a kérdés, amit pácienseim a leggyakrabban tesznek fel, amikor a fogbeültetés szóba kerül. A titánium az a fém, amelynél rendkívül ritka az allergiás reakció, így a titániumból készült implantátum kilökődését elsősorban nem az anyaga, hanem a beültetés helye határozza meg.

A fogászati implantátumok kilökődési gyakoriságát a test más területein alkalmazott implantátumokéhoz képest elsődlegesen az a tény növeli, hogy félig a szervezeten belül, félig pedig azon kívül helyezkednek el. A fogbeültetés során behelyezett csavarok feji részét körülvevő környezet, a nyál normál körülmények között is több millió baktériumot tartalmaz. Nem megfelelő szájhigiénia esetén a baktérium flóra olyan mértékben elszaporodhat, hogy megtámadva az íny marginális integritását végül az implantátum körüli csont gyulladását és annak kilökődését okozza. De – és ezt fontos hangsúlyozni – megfelelő szájápolás esetén ez az esetek 96-98 %-ában nem következik be.

Mit jelent a megfelelő szájápolás, a megfelelő szájhigiénia implantáció után?

Napi két-háromszori fogmosást, rendszeres fogászati ellenőrzést, valamint rendszeres fogkő eltávolítást.
Speciális eset, de ha valakinek egyéb szisztémás betegsége mellett (pl:diabetes, osteoporosis) van szüksége fogbeültetésre. Ilyenkor nagyobb gondot kell fordítani a fogászati implantátum postoperatív gondozására, így a bennmaradási valószínűség még bőven 90% feletti.

Mennyi az implantátumok élettartama?

Az implantátum élettartamát a környezetében lévő perimplantáris csont és az íny állapota határozza meg. Amennyiben a beültetett implantátum megkapja a fentebb részletezett, megfelelő gondozást, akkor annyi ideig maradhat a szervezetben, mint ameddig a páciens saját foga maradt volna. Ebből adódóan nehéz pontos választ adni a kérdésre, de kellő motiváltság esetén akár életünk végéig számíthatunk implantátumunkra.

Összegzés

A bemutatott fogpótlási eljárások (porcelán híd, csiszolás nélküli adhesiv híd, implantátum) mindegyikének megvan a maga előnye, illetve hátránya. A végső döntést mindig a lehetséges alternatívák bemutatását követően, az egyéni sajátosságok és lehetőségek ismeretében, a pácienssel közösen hozzuk meg!

Dr. Zöld Gábor fogszakorvos

Tel: 06-30-343-9875 (Budapest)

www.fogak.hu / doktor@fogak.hu

Fogbeültetés referenciáink:

Fogbeültetés előtt

Fogbeültetés előtt 72 éves férfi páciensünk a régi, kivehető fogpótlásának rögzített pótlásra történő cseréjét kérte.

tovább

Implantáció után

Implantáció után Az implantáció elkészültét követő második hét folyamán örömmel jelezte, hogy kedvenc ételét ismét kérhette az étteremben: steaket!

tovább
  Vissza a lap tetejére Publikáció megtekintése pdf formátumban  fogbeültetés-pdf
 
 
RelaxDent fogászat - Fogbeültetés - Fogfehérítés - Fogszabályozás - Szájsebészet - Netajánló - Adatvédelmi nyilatkozat