Miért fontos a fogkő eltávolítása?

Fogkő eltávolítás - fogászat Budapesten

A fogkövet mindenki ismeri. Aki rendszeresen jár fogorvoshoz, a fogkőeltávolítási technikákkal is tisztában lehet. Ma már a modern ultrahangos technológiáknak köszönhetően a fogkőeltávolítás gyors, és nem jár semmilyen különösebb kellemetlenséggel, így fontos, hogy ne mulasszuk el a rendszeres kezelést. Fogorvosi rendelőnkben kiemelt figyelmet fordítunk a fájdalommentességre és erre kellően figyelünk az amúgy általában érzéstelenítés nélkül végzett fogkőeltávolítás során is.

Mi is az a fogkő, és hogyan alakul ki?

A fogkő valójában megkeményedett lepedék, így kialakulása természetes folyamat. A lepedék kezdeti időszakban még fogkefével eltávolítható, azonban a nyálban megtalálható kalcium és magnézium hatására, amennyiben nem távolítjuk el időben, tartósan rögzül a fogak felszínéhez, így az otthoni körülmények között már nem lesz eltávolítható. A fogkő kialakulásának mértéke függ az egyén genetikai hajlamától, illetve a táplálkozási és szájhigiéniás szokásoktól is.

A fogkő kialakulásának leggyakoribb helyei:

- Felső őrlőfogak külső felületén

- Alsó metszőfogak belső felszínén

- Fogak között

- Bármely fog fogíny feletti részén

- Fogíny alatt, a gyökér felszínére tapadva

A fogkő nem csak esztétikai probléma

Bár a nagymértékben felhalmozódott fogkő elszíneződése jól látható esztétikai problémát okozhat, a fogkő több betegség kialakulásához is vezethet, így eltávolítása egészségügyi szempontból is kiemelkedően fontos. A fogkő rendszerint az ínyhez közel helyezkedik el, és mivel baktériumokat tartalmaz, nagyobb mennyiségben fogszuvasodást, fogágybetegségeket vagy ínygyulladást okoz, de akár gyulladást okozó góc is lehet. A fogínygyulladás kezdeti jele lehet a duzzadt íny, a szokatlan kipirosodás vagy éppen az időszakos vérzések. Ilyen tünetek tapasztalása esetén mindenképpen érdemes fogorvoshoz fordulni, hiszen a felhalmozódott fogkő akár a fogak kilazulásához és elvesztéséhez is hozzájárulhatnak.

Fogorvost keres Budapesten? Előzze meg Ön is a fogproblémák kialakulását, és jelentkezzen állapotfelmérésünkre fogászatunkban most!  

RelaxDent Fogászat Budapest

Általános fogászati kezelések, fogpótlások készítése és implantáció, észrevétlen fogszabályozás, otthoni és rendelői fogfehérítés, szájsebészeti beavatkozások korszerűen, fájdalommentesen.

Elérhetőségeink

Adószám: 13914075-1-43
Rendelőnk: 1094 Budapest, Ferenc körút 41. 1. em. 2.
Tel: +36 30 / 343 9875
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Website: www.fogak.hu