Fogászat: Az Ön mosolyáért. Fogfehérítés - fájdalommentes kezelésekkel.
Fogbeültetés   -   Csiszolás nélküli Adhesív-híd   -   Fogfehérítés   -   Fogszabályozás  -   Esztétikus tömések   -   Porcelán fogpótlások és héjak  -   Szájsebészet
 
fogszabályozás
szájsebészet
 
a fogfehérítés menete

Határtalan fogorvoslás - cikk a fogfehérítés menetéről

Határtalan Fogorvoslás

Fogfehérítés


Pácienseim sokszor fordulnak hozzám az iránt érdeklődve, hogy lehet-e nekik is olyan fehér fogazatuk, mint a hollywoodi sztároknak. Természetesen lehetséges - felelem ilyenkor.

Ám a kérdés ennél azért kicsit bonyolultabb: a mozifilmek szereplőinek fogazata ugyanis sok esetben speciális pótlás; korona vagy héjkerámia, ami a fogfehérítés elég drasztikus módja lenne... Szerencsére, manapság már számtalan hatékony és kíméletesebb megoldás létezik a fogfehérítés terén, így a fogorvos a saját fogak megtartásával teljesítheti ezt a kérést.

Mi okozza a fogak elszíneződését?

A fogazat elszíneződését okozhatja a fogak külső felszínére tapadt fogkő, illetve ennek elszíneződése, vagy a fog szerkezetébe beivódott, mélyebb elszíneződés. Az utóbbi kialakulásáért több tényező is felelős lehet:

  • az ételekben és italokban levő természetes és mesterséges festékanyagok (különösen a kávé, tea és kóla)
  • a dohányzás
  • az anya által a terhesség alatt szedett gyógyszerek
  • gyermekkorban szedett egyes gyógyszerek (tetracyclinek)
  • egyes baktériumok anyagcsere termékei

A fentieken túl, el kell fogadnunk azt a sajnálatos tényt is, hogy az idő múlásával egyre sötétebb lesz fogazatunk színe.

A fogfehérítés során a gyökérkezelt fogak speciális problémát jelentenek, mivel színük úgy mélyül, hogy közben a többi (nem gyökérkezelt) fog színe változatlan marad. (Természetesen erre is létezik egy tökéletes konzerváló megoldás, de ezt egy másik cikkben ismertetem részletesen.)

A gél formában kapható fogfehérítő rendszerek hatóanyaga karbamid-peroxid vagy hidrogén-peroxid. Ezeknél a hatóanyag aktiválódását követően oxigén szabadul fel, amely oxidálja a fogakban megkötött festékanyagokat, ezáltal fehérítve azokat. Az oxidációs folyamat nem károsítja sem a zománc, sem a dentin szerkezetét.

A fogfehérítő rendszereknek két formája terjedt el:

Otthoni, sínes fogfehérítés:
A fehérítő géllel megtöltött, puha vivil anyagból kialakított, kb. fél mm vastag sínt 3-8 éjszakán át kell viselni, a kívánt hatásfoktól függően.
Rendelői plazmaívlámpás fogfehérítés:
A fogfehérítés a fogorvosi rendelőben történik. Ebben az esetben – megfelelő izolálás mellett – felvisszük a gélt a fogak felszínére, majd valamilyen plazmaív fényt alkalmazunk a hatóanyag aktiválásához. Az elszíneződés mértékétől függően, a fogfehérítés időtartama 1-2 órát vesz igénybe, az eredmény pedig azonnali és látványos.

A fogfehérítés lépései?

Első lépés mindig a fogak alapos megtisztítása, és az esetleges fogkő eltávolítása. Ezzel gyakorlatilag megszüntetjük a fogazat külső felszínén lerakódott elszíneződéseket, továbbá biztosítjuk a fogfelszín és a fogfehérítő gél közvetlen érintkezését.

Ezután következik egy mindenre kiterjedő, alapos szájvizsgálat. Ellenőrizzük a szuvas vagy tömött fogakat, meghatározzuk azokat, amelyek kezelése elengedhetetlen a fogfehérítés megkezdése előtt, hogy elkerüljük a további károsodást vagy az esetleges túlérzékenységi reakciót.

Végül következhet a tényleges fogfehérítés: a kezelés minden esetben egyénre szabottan zajlik. A fogak új színe kb. két hetes várakozási idő elteltével stabilizálódik.

Káros-e a fogfehérítés?

Nem! A fogfehérítő anyagok PH értéke semleges vagy közel semleges, de semmiképpen sem káros. Az általánosan elterjedt tévhittel ellentétben, a világosabb árnyalatot nem a fogzománc maratásával, hanem oxidáció révén érik el. Bizonyított tény, hogy a fogfehérítés során a fogak szerkezetében nem idéznek elő semmilyen változást, így sem a zománcréteg, sem a dentin nem károsodik.

A kezelés után felléphet kisebb mértékű hideg-meleg érzékenység, de ez pár napon belül elmúlik, illetve a fogak megfelelő fluoridos kezelésével gyorsan elmulasztható. Bár semmiféle károsító hatás nem bizonyított, de fogfehérítő kezelés alkalmazása nem javasolt terhesség vagy szoptatás időtartama alatt.

Fontos megjegyeznünk, hogy sajnos a fogfehérítők hatása nem végleges! Azonban a világosabb szín 2-3 év elteltével, jóval kevesebb energiaráfordítással felfrissíthető.

Az eredmény a gyönyörű, boldog mosoly és a 4-8 árnyalattal fehérebb fogazat!

 

Dr. Zöld Gabor fogszakorvos

www.fogak.hu / doktor@ fogak.hu

Tel: 06-30-343-9875 (Budapest)

 
  Vissza a lap tetejére

Publikáció megtekintése pdf formátumban  

 
 
RelaxDent fogászat - Fogbeültetés - Fogfehérítés - Fogszabályozás - Szájsebészet - Netajánló - Adatvédelmi nyilatkozat