Gyakran Ismételt Kérdések

Fogorvosi rendelőnkben sokféle kérdés felmerül a kezelések előtt, amikre minden esetben igyekszünk teljes körűen válaszolni, informálni a pácienseket. Az alábbiakban a páciesnek által gyakran feltett kérdéseket és a rájuk adott válaszainkat gyűjtöttük össze.
Lehet káros a fogfehérítés?

A fogfehérítés lényege az ételek vagy dohányzás miatt a fogban lerakódott pigmentanyagok eltávolítása. A mai modern fogfehérítő anyagok ártalmatlanok, amennyiben szakszerűen használják őket. Budapesti fogorvosi rendelőnkben a ma elérhető egyik legkorszerűbb ZOOM2 fogfehérítő rendszert használjuk. A kontroll nélküli nem megbízható forrásból származó anyagokkal végzett fogfehérítéstől felelős fogorvosként mindenkit óva intenék.

Ajánlott az elektromos fogkefe használata?

Az elektromos fogkefék használata nem feltétlenül szükséges, de segítség lehet a megfelelő szájhigiénia eléréséhez. A fogorvosok egyetértenek abban, hogy mind a fogágybetegség, mind a fogszuvasodás megakadályozásában döntő jelentősége van a lepedék hatékony eltávolításának. Egyes fogorvosok véleménye eltér, hogy mennyire döntő jelentőségű ebben az elektromos fogkefe.

Nekem, mint 20 éve praktizáló fogorvosnak, az a véleményem, hogy sokkal nagyobb jelentősége van a koordinált keretek között végzett szájhigiénés oktatásnak, ahol közös munkával megtanuljuk a egyénhez illeszkedő fogmosási technika alkalmazását, és egyénileg teszünk javaslatot olyan kiegészítő eszközök használatára, mint a fogselyem, fogköz tisztító kefe, szájzuhany, nyelvlapoc, a megfelelő szájöblítő kiválasztása. Budapesti fogászati rendelőnkben lehetőség van akár családi higiénés oktatásra is.

Fogpiszkálót használjak vagy fogselymet?

Mint fogorvos, tudom a legjobb megoldás, ha minden étkezést követően fogat mosunk, de magam is tapasztalom, hogy ez gyakran megvalósíthatatlan. A fogpiszkáló használata segít az étkezést követően a fogak közt megragadt ételmaradék kimozgatását, de csak óvatosan, mert könnyen okozhat sérüléseket. A fogselyem használata ezzel szemben kiegészítő tisztításként feltétlenül javasolt heti 2-3 alkalommal a fogkefével történt tisztítás kiegészítőjeként. A fogselyem használatát célszerű tanulni. A fogselyem használatakor figyeljünk oda, hogy mindig a selyemszál tiszta, még nem használt szakaszával tisztítsuk fogainkat, ne sértsük a fogínyt. Fogászati kezelések alkalmával a gyakorló fogorvos gyakorta találkozik a nem megfelelő használat miatti gyulladásos trauma nyomaival. Fogászati rendelőnkben erre minden alkalommal figyelmeztetjük is pácienseinket.

Hogyan maradjon fehér a fogsorom?

A fogak elszíneződéséért legfőképpen a dohányzás, rendszeres tea, kávéfogyasztás és a magas pigment tartalmú (mesterségesen színezett) ételek a felelősek. A fogak természetes színének megőrzéséhez kerüljük a dohányzást és a színes ételeket, italokat. Mossunk fogat naponta legalább kétszer 3 percet, egy fogkefét legfeljebb 3 hónapig használjunk, és rendszeresen szedessük le fogköveinket. Fogorvosként tapasztalom, hogy a fogfehérítő fogkrémek nagy segítséget jelenthetnek a már elért fehérség fenttartásában, de önmagukban nem fehérítik a fogakat. Tekintse meg a fogfehérítés egyéb módszereit!

Érzékeny a fogam. Mit tegyek?

A fogak érzékenysége olyan tünet, amit érdemes komolyan venni főleg ha hirtelen jelentkezik és csak egy-egy fogra lokalizálódik. Okozhatja fogszuvasodás vagy az is, ha a fognyakról visszahúzódott az íny. Az ínyrecesszió gyakran megelőzhető, kezelhető. Feltétlenül kérjen személyes konzultációt fogorvosainktól. A RelaxDent fogászat Budapesten segít a problémáján!

Fáj a fogam, ha hideggel érintkezik. Biztosan lyukas?

A fogak hidegre való érzékenysége jelezheti a fogzománc sérülését, fogszuvasodást vagy ínyvisszahúzódást is. Amennyiben egy már kezelt fogán érzi a tüneteket, lehetséges, hogy a tömés vagy a korona nem megfelelő illeszkedése okozza a problémát. A pontos diagnózishoz keresse fogorvosainkat!

Mi az a láthatatlan fogszabályozás?

A hagyományos fogszabályozást nem mindenki fogadja el esztétikai sajátosságai miatt. Fogászati rendelőnkben lehetőség van a legújabb technikával készült hatékony „láthatatlan” fogszabályozással orvosolni a problémát. Kérjen konzultációs időpontot fogszabályozó fogorvosunktól aki szívesen tájékoztatja a kezelés részleteiről. A budapesti RelaxDent fogászat segít Önnek.

Letört a fogam. Mit tegyek?

Mindenképpen forduljon haladéktalanul fogorvoshoz! Az időben alkalmazott szakszerű fogászati segítséggel könnyen megelőzhető egy akár hosszadalmas kezelés vagy maradandó fogazati károsodás is. Amennyiben egészében kitört a fog, akár annak visszaültetése is lehetséges, ezért a kitört fogat mindenképpen hozza magával a fogászati kezelésre. Ha lehet, a fogat fiziológiai sóoldatban vagy a szájban tartva tárolja, amig meg nem érkezik fogászati rendelőnkbe. Egy tapasztalt fogorvos segíthet.

Mitől rossz a leheletem?

A rossz leheletnek több oka is lehet: a nem megfelelő szájápolástól kezdve a fogköveken megtelepedő baktériumokig, azonban szájszárazság, gyulladás, régi tömések, protézisek vagy koronák is okozhatják. a A komolyabb problémákat megelőzendő, feltétlenül konzultáljon fogorvosainkkal!

Honnan tudom, hogy lehet-e fogászati implantátumom?

A hatásos fogászati implantáció általában mindenki esetében alkalmazható, azonban vannak bizonyos esetek. Bizonyos betegségek, pl. nem megfelelően kezelt súlyos cukorbetegség, súlyos csontritkulás esetében nem lehet alkalmazni a fogbeültetést, és minden esetben szükség van a szájüreg gyulladásainak megszüntetésére. Kérje fogbeültetésben jártas, tapasztalt fogorvos kollégánk segítségét!

Fáj a fogbeültetés?

A mai, legmodernebb technológiákkal a fogbeültetés elvégezhető fájdalommentesen. A RelaxDent Fogászati és Implantációs Centrum elkötelezett az abszolút fájdalommentes kezelések megvalósítása iránt. Budapesti fogorvosi rendelőnkben minden lehetséges eszközt bevetünk a fájdalommentes kezelések kivitelezése érdekében. A Fogászati rendelőnkben kidolgozott és folyamatosan ellenőrzött műtéti protokoll (hűtött fiziológiás sóval való seböblítés, biztos certifikált forrásból származó eredeti fúróeszközök) garantálja, hogy a beavatkozás okozta trauma is minimális. Az érzéstelenítő elmúltával jelentkező enyhe tünetek néhány nap múlva elmúlnak, de a legtöbb esetben már másnap sincs szükség fájdalomcsillapító tablettára.

Milyen gyakran járjak fogászati szűrésre?

Ez egyénileg változó, de legalább 6-12 havonta javasoljuk a fogászati kontrollvizsgálatok megismétlését, amelyek alkalmával kezdeti stádiumban kiszűrhető a fogszuvasodás, és elvégezhető a fogkő-levétel is.

Miért fáj a betömött fog?

Fogtömés után pár nap, de a tömés nagyságától függően akár néhány hét türelemre van szükség, amíg megnyugszik a fogbél. A tömés utáni fogérzékenység kialakulásáért a legtöbb esetben a tömőanyagok kémiai összetétele és az élő fogszövet közötti tapadás a felelős. Budapesti fogászati rendelőnkben a legmodernebb 3M, KERR, GC anyagokat használjuk. Fogorvosaink a gyártók által szervezett külön képzéseken vettek és vesznek részt a probléma orvoslása érdekében. Ennek ellenére, sajnos minden szék mellett álló fogorvos tapasztalja ezt a problémát. Az enyhe szenzitivitás normális, azonban ha nagyobb fájdalmat érez, lehetséges, hogy a szükségszerűen kialakított üreg alja túl közel van a fogidegkamrához. Ha a fájdalom heves vagy nem múlik el 1-2 héten belül, akkor forduljon mielőbb fogorvoshoz!

Miért szokták kihúzni a bölcsességfogat?

A bölcsességfogak elegendő hely hiányában gyakran nem képesek teljesen kinőni, ezért begyulladhatnak, és a mellettük lévő fogakban is kárt tehetnek. A bölcsességfogak tisztítása is nehéz, ezért könnyen elszuvasodhatnak. Problémája megoldásához bátran keresse tapasztalt fogorvosainkat, szájsebészeinket! Budapesti fogorvosi rendelőnkben mindent megteszünk (a visszajelzések szerint sikeresen) a fájdalommentes fogászati beavatkozások biztosítása végett.

Mitől vérezhet a fogínyem?

A fogínyvérzés a baktériumok miatti ínygyulladás leggyakoribb első tünete, ami megállítható a baktériumok, azaz a lepedék maradéktalan eltávolításával. A fogínyvérzés oka sohasem a fogmosás okozta mechanikus trauma, mint azt sokan gondolják. Megfelelő szájhigiénia kialakításával a vérzés megszüntethető. Mivel a parodontális gyulladás a fogak elvesztésének leggyakoribb oka, ezért ne habozzon, ha hasonlót tapasztal, kérje fogorvos, dentalhigiénikus tanácsát. Kérjen Időpontot budapesti fogászati rendelőnkbe, ahol tapasztalt fogorvosaink a segítségére lesznek!

Fájni fog a szájsebészeti beavatkozás?

A legmodernebb szájsebészeti beavatkozások minden esetben teljes érzéstelenítés alatt történnek, és épp arra szolgálnak, hogy a kellemetlen kezelések elkerülhetők legyenek. A leggyakoribb ilyen eljárások közé tartozik a fogeltávolítás, a bölcsességfog-műtét, valamint a gyökércsúcs-eltávolítás. Budapesti fogászatunk elkötelezett a fájdalommentes kezelések végzése iránt. Még az injekció beadásának helyét is érzéstelenítjük zselével, sprayvel. Bátran kérje fogorvosaink segítségét!

Miért kell eltávolítani a fogkövet?

A fogkő fogínyvérzést és fogágybetegségeket okozhat, hozzájárulhat a fogak kilazulásához, elvesztéséhez. A rajta megtelepedő baktériumok pedig szájszag kialakulásáért lehetnek felelősek. A fogkő eltávolításával mindez megelőzhető. Kérje fogorvosaink és dentálhigiénikusaink segítségét! Fogászati rendelőnkben külön figyelmet fordítunk a helyes szájápolás oktatására, motiválásra. Oktatásainkon akár családilag, vagy csoportosan is részt vehetnek.

Mikortól vigyem fogorvoshoz kisgyermekem?

Fogzás után kisgyermekeink fogait már az első pillanattól óvni kell. Általában érdemes legkésőbb három-négy éves korában fogászati kontrollra vinni a picit, és már a kezdetektől odafigyelni, hogy a fogak fejlődése rendben menjen. A legjobb, ha a fogorvosi rendelőben tett első látogatás alkalmával a gyermek csak nézelődik, beszélget a fogorvossal. A fogorvosi rendelőbe érkezés előtt semmiképpen se ijesszük meg, vagy meséljünk neki gyerekkori rossz élményeinkről, de ne is nyugtatgassuk túl, mert gyakran ettől válik számukra gyanússá, hogy a fogorvosnál majd „félni kell”.

Étkezés után rögtön mossak fogat?

Étkezés után, ha lehet, ne mosson rögtön fogat. Az étkezés során megváltozik a száj PH-értéke, és rövid időre fellazul a fogzománc, amely ebben az állapotában rendkívül sérülékeny, kopik. A fogorvosok ajánlása szerint ezért az étkezés után érdemes 30-40 percet várni a fogmosásig.

Implantációt vagy hidat válasszam?

Szóló foghiány pótlása esetén gyakran felmerülő kérdés, hogy az implantáció, vagy a híd készítés a jobb megoldás a hiány pótlására. Fogorvosi, szakmai szempontból mind a két megoldás elfogadható, és jobb mintha a foghiány pótolatlanul marad, de a saját foghoz képest mind az implantációnak, mind a híd készítésnek vannak hátrányai.

A fogorvosnak minden esetet egyedileg kell mérlegelnie, és csak így adhat megfelelő tanácsot. Nagy általánosságban kijelenthető, hogy az implantáció egy modernebb, kisebb invazivítással járó, megtartóbb jellegű kezelés, mint a híd készítés. Implantátum beültetés esetén nem szükséges a szomszédos fogak lecsiszolása, különálló fogműként az eredeti anatómiai viszonyokat jobban utánozva pótolható vele a hiányzó fog. Hosszú távon költséghatékonyabb, kíméletesebb, időtállóbb megoldás az implantáció.

Mekkora eséllyel lökődik ki az implantátumom?

A gyakran felmerülő kérdés ez pácienseink részéről. A megfelelő tudással és gyakorlattal rendelkező fogorvos kezében az implantáció egy nagyon jól kiszámítható és tervezhető beavatkozás, de sajnos 100 %-ot egyetlen fogorvos sem garantálhat. A különböző implantátumok nyomon követéses vizsgálatai során az implantátumok igazolt bennmaradási valószínűsége a szakirodalmi adatok alapján meghaladja a 98%-ot. Az implantátumok kilökődése mögött általában valamilyen lokális gyulladásos reakció, de soha nem allergiás reakció áll. Az implantátum körül kialakuló gyulladás okai nagyon összetettek lehetnek, és a különböző okok összeadódhatnak, így erősíthetik egymást.

Döntő jelentőségű lehet, ha az implantátum nem megfelelően lett beültetve, ha nincsenek meg azok az anatómiai lágy- és keményszöveti képletek, vagy higiéniai kritériumok, amelyek a szájban található baktériumok támadása ellen védik az implantátumot. Megkülönböztetünk korai és késői kilökődést. Az implantátum korai kilökődése közvetlenül a beavatkozást követően pár héten belül történik meg. Leggyakoribb okai: a túlhevülés, mechanikus trauma, vagy a bakteriális infekció, nyálból történő kontamináció. A késői kilökődés az implantátum beültetését követően hónapokkal, évekkel később következik be. Ennek oka lehet nem megfelelő szöveti struktúrák jelenléte, a rosszul kivitelezett implantátum beültetés, vagy az implantátum nem megfelelő gondozása, tisztítása. Külön kiemelném a dohányzás káros hatását.

Honnan tudhatom azt, hogy allergiás vagyok-e az implantátum anyagára?

Az implantátumok leggyakrabban titán ötvözetből készülnek. Mai tudásunk szerint nincsen arra adat a világon, hogy valaki a titánnal kapcsolatban allergiás reakciót mutatott volna. Azaz, nincs arra adat a fogorvosi szakirodalomban, hogy valaki allergiás reakció következtében veszítette volna el az implantátumát.

Miért károsítja a dohányzás az implantátumokat?

Tévhit az, hogy a dohányzás csak az implantátumokat károsítja. A dohányzás káros hatását ugyanúgy kifejti a fogakra, egész pontosan a fogágyra (parodoncium), illetve ugyanilyen módon az implantátum körüli lágy- és keményszövetekre is. Ez a káros hatás fokozottabban érvényesül implantátum környezetében, mint a saját fog körül. Ennek elsődleges oka az implantátum körüli csont és lágyszövet csökkent vérkeringésében keresendő, amelyet a dohányzás csak tovább fokoz. A dohányzás káros hatásai a fogászatban sokszorosan igazoltak. A hőhatás, a nikotin és kátrány lokális, valamint a keringésre gyakorolt negatív hatása, az anaerob patogén baktérium flóra kialakulását és megtapadását elősegítő káros hatás mind-mind igazolt.

Milyen gyakran kell kontrollra járni, ha implantátumom van?

Implantációs fogpótlás megléte esetén sem kell több, vagy gyakoribb fogorvosi kontroll, mint normál esetben. Implantációs centrumunkban minden esetben egyéni mérlegelés alapján, 6 és 12 hónap közötti fogászati kontrollt javaslunk. Implantátum esetén a kontroll elmaradhatatlan része a röntgen készítés, hiszen az implantátum körüli csontszövet csak ily módon látható. Az implantátum körüli ínyszövet vizsgálata megtekintéssel és parodontális szondázással történik.

Milyen részei vannak egy implantációs fogpótlásnak?

A leggyakrabban használt implantációs fogpótlások alapvetően három részből állnak. Az implantátumból, amely teljes terjedelmében beültetésre kerül a csontszövetben. Az implantátumra kerülő felépítményből, amely összeköttetést biztosít az implantátum és a korona között. Gyakorlatilag ez az a rész, amely áttör a fogínyen. Valamint a koronából, amely a felépítményre kerül rögzítésre. Ez van megformázva a kívánt fog alakjának és funkciójának megfelelően. Speciális esetekben beépítésre kerülhet még közti darab, mint például a Nobel Biocare 1onBase esetében.

Miért jobb az implantációs fogpótlás felépítmény csavaros rögzítése, mint a ragasztás?

A felépítmény és a korona összeillesztése valójában mindkét esetben ragasztással történik. A lényegi különbség, hogy csavaros rögzítés esetén szájon kívüli ragasztásról van szó. Ily módon elkerülhető a ragasztóanyag paradontális szövetek közé préselődése, amely fokozott idegentest reakciót és a bakteriális plakk megtapadását segíti elő! A késői kilökődött implantátumok mikroszkópos vizsgálata során, rendszerint kimutatható ragasztó maradvány a nem csavarosan rögzített implantátumok felszínén. Mindemellett muszáj megemlíteni, hogy a csavaros rögzítés kivitelezhetősége szükségessé teszi az implantátum precízebb pozicionálását, amely szintén csökkenti az implantátum kilökődésének valószínűségét. A RelaxDent Implant és Fogászati Centrumban, ha a lehetőségek engedik (az esetek 99%-ban), csak csavarosan rögzített implantációs felépítményeket készítünk.

telefonoes elérhetőségünk időpont foglalás fogászati kezelésre

+36 (30) 343 9875

bejelentkezes@fogak.hu

Online időpont fogalás