Szájsebészet – Fog-e fájni?

Sokszor tapasztaljuk, hogy ha a kezeléseink során a „szájsebészet” kifejezést emlegetjük, a betegeink megijednek. Pedig a modern szájsebészeti beavatkozások sokszor éppen arra szolgálnak, hogy más hosszadalmas és kellemetlen kezelésekre már ne legyen szükség.

Szájsebészeti műtétnek nevezünk minden olyan beavatkozást, amely valamilyen módon a száj funkcióihoz kapcsolódik. Szájsebészeti műtétet végezhetünk a szájüregben, de akár az arcon, sőt, extrém esetben akár a nyakon is. A szájsebészet az orvostudomány egy viszonylag fiatal ága, ám pont ennek köszönhető, hogy ez a terület rengeteget fejlődött az utóbbi időben.

A szájsebészet ma már nagyon precíz technikával, minimális roncsolásra törekedve dolgozik. A beavatkozások – hasonlóan más műtétekhez – 100%-os érzéstelenítés mellett történnek. Betegeink általában arról számolnak be, hogy a műtét helyén csak egy kis nyomást, matatást éreztek, s később egy-két fájdalomcsillapító tabletta bevétele elég volt, hogy enyhítse a kellemetlenséget.

Szájsebészeti szakembereink nagy türelemmel, Önnel együttműködve végzik a munkájukat. Nálunk a fájdalomcsillapítás a beteg megnyugtatásával, a munkafázisok pontos elmagyarázásával kezdődik. Sokszor már maga a kellemes légkör segít abban, hogy a kezelés kevesebb izgalommal járjon.

Ha eddig csak a fájdalom miatt halogatta a kezelést, jelentkezzen hozzánk konzultációra a weboldalon keresztül, vagy telefonon! Munkatársaink pontosan felmérik a helyzetet és mindenről tájékoztatják, így Önnek csak a gyógyulásra kell koncentrálnia.

A leggyakoribb szájsebészeti eljárások

Fogeltávolítás: Mára az egyszerű foghúzás is a szájsebészeti beavatkozások közé tartozik, de ide sorolható a műtéti gyökéreltávolítás is. Ezeket a műveleteket is érzéstelenítéssel, maximális óvatossággal végezzük, hogy ne okozzunk fájdalmat.

Bölcsességfog műtét (Sculpito): A bölcsességfogak sok kellemetlenség okozói. Hely hiányában könnyen beszorulhatnak, a többi fog károsodását okozzák, és gyulladásos gócot alakíthatnak ki a szájban. A fogak közé az étel is gyakran beékelődik, ez kellemetlen szájszag kialakulásához vezet. A bölcsességfog eltávolítása általában fogszabályzáskor is elkerülhetetlen. A fogak kíméletes eltávolítása után a szájüreg általában 4-5 nap alatt teljesen fájdalommentessé válik. Varratszedés után a beteg minden kellemetlenségtől mentesül.

Gyökércsúcs-eltávolítás (Resectio): Erre a szájsebészeti beavatkozásra többnyire néhány esetben gyökérkezelés után kialakut gyökércsúcsi gyulladások megszüntetése céljából van szükség. Előfordulhat, hogy a gyökérkezelés után a csontban gyulladás alakul ki, és a gyökércsúcsi rész körül fájdalmas ciszta képződik. A resectió ennek eltávolítására kidolgozott műtéti technika.

Retinált, impaktált fogak feltárása: Az állkapocs és a fogsor növekedésénél néha előfordul, hogy egyes fogak nem törnek elő, vagy rossz irányba fejlődnek, rejtve maradnak. Ilyenkor a szájsebészeti beavatkozás célja vagy az, hogy eltávolítsa a ki nem nőtt fogat, vagy az, hogy megnyissa és előkészítse azt egy későbbi fogszabályozásra.

Parodontális kürett: Ha nem fordítunk kellően gondos figyelmet a fogkő rendszeres eltávolítására és a fogíny megfelelő gondozására, akkor könnyen kialakul a köznapi szóhasználatban csak fogágy-sorvadásnak nevezett, valójában krónikus gyulladások csoportjába tartozó betegség. Ezt a folyamatot a lehető leggyorsabban meg kell állítani, és kezelni kell. A szájsebészeti eljárás ilyenkor általában a sérült terület feltárását és alapos tisztítását jelenti.

Implantáció: Az elvesztett fogak műgyökér beültetéssel való pótlását jelenti. A környező fogak lecsiszolása nélkül, a lehető legoptimálisabban és legeffektívebben állítja helyre a hiányos fogazatot. Gyakran jelent megoldást olyan esetekben, amikor már semmi más megoldás nem maradna, csak a kivehető pótlás. Az implantáció a manapság elérhető legjobb módja foghiányok pótlásának.

Augmentáció: Szövetbeültetés, szövetpótlást jelent. Beszélhetünk lágyszöveti vagy keményszöveti augmentációról.  Ha gyulladás, vagy sorvadás, esetleg vele született okokból adódóan nincs megfelelő mennyiségű csont, vagy íny egy esetleges implantációhoz, akkor ezt mesterséges (xenograft), vagy saját (autograft) anyagok beültetésével pótolni tudjuk.

Ha implantátumot szeretne, de eddig komplikációra, vagy csonthiányra való hivatkozással ezt nem tudták máshol megvalósítani Önnek, jelentkezzen hozzánk konzultációra a weboldalon keresztül, vagy telefonon! Nagy tapasztalatunk és gyakorlatunk van bonyolult estek megoldása terén.

telefonoes elérhetőségünk időpont foglalás fogászati kezelésre

+36 (30) 343 9875

bejelentkezes@fogak.hu

Online időpont fogalás