Gyakran Ismételt Kérdések

Fogorvosi rendelőnkben sokféle kérdés felmerül a kezelések előtt, amikre minden esetben igyekszünk teljes körűen válaszolni, informálni a pácienseket. Az alábbiakban a páciesnek által gyakran feltett kérdéseket és a rájuk adott válaszainkat gyűjtöttük össze.

 

A fogfehérítés lényege az ételek vagy dohányzás miatt a fogban lerakódott pigmentanyagok eltávolítása. A mai modern fogfehérítő anyagok ártalmatlanok, amennyiben szakszerűen használják őket. Budapesti fogorvosi rendelőnkben a ma elérhető egyik legkorszerűbb ZOOM2 fogfehérítő rendszert használjuk. A kontroll nélküli nem megbízható forrásból származó anyagokkal végzett fogfehérítéstől felelős fogorvosként mindenkit óva intenék.

Az elektromos fogkefék használata nem feltétlenül szükséges, de segítség lehet a megfelelő szájhigiénia eléréséhez. A fogorvosok egyetértenek abban, hogy mind a fogágybetegség, mind a fogszuvasodás megakadályozásában döntő jelentősége van a lepedék hatékony eltávolításának. Egyes fogorvosok véleménye eltér, hogy mennyire döntő jelentőségű ebben az elektromos fogkefe.

Nekem, mint 20 éve praktizáló fogorvosnak, az a véleményem, hogy sokkal nagyobb jelentősége van a koordinált keretek között végzett szájhigiénés oktatásnak, ahol közös munkával megtanuljuk a egyénhez illeszkedő fogmosási technika alkalmazását, és egyénileg teszünk javaslatot olyan kiegészítő eszközök használatára, mint a fogselyem, fogköz tisztító kefe, szájzuhany, nyelvlapoc, a megfelelő szájöblítő kiválasztása. Budapesti fogászati rendelőnkben lehetőség van akár családi higiénés oktatásra is.

Mint fogorvos, tudom a legjobb megoldás, ha minden étkezést követően fogat mosunk, de magam is tapasztalom, hogy ez gyakran megvalósíthatatlan. A fogpiszkáló használata segít az étkezést követően a fogak közt megragadt ételmaradék kimozgatását, de csak óvatosan, mert könnyen okozhat sérüléseket. A fogselyem használata ezzel szemben kiegészítő tisztításként feltétlenül javasolt heti 2-3 alkalommal a fogkefével történt tisztítás kiegészítőjeként. A fogselyem használatát célszerű tanulni. A fogselyem használatakor figyeljünk oda, hogy mindig a selyemszál tiszta, még nem használt szakaszával tisztítsuk fogainkat, ne sértsük a fogínyt. Fogászati kezelések alkalmával a gyakorló fogorvos gyakorta találkozik a nem megfelelő használat miatti gyulladásos trauma nyomaival. Fogászati rendelőnkben erre minden alkalommal figyelmeztetjük is pácienseinket.

 

A fogak elszíneződéséért legfőképpen a dohányzás, rendszeres tea, kávéfogyasztás és a magas pigment tartalmú (mesterségesen színezett) ételek a felelősek. A fogak természetes színének megőrzéséhez kerüljük a dohányzást és a színes ételeket, italokat. Mossunk fogat naponta legalább kétszer 3 percet, egy fogkefét legfeljebb 3 hónapig használjunk, és rendszeresen szedessük le fogköveinket. Fogorvosként tapasztalom, hogy a fogfehérítő fogkrémek nagy segítséget jelenthetnek a már elért fehérség fenttartásában, de önmagukban nem fehérítik a fogakat. Tekintse meg a fogfehérítés egyéb módszereit!

A fogak érzékenysége olyan tünet, amit érdemes komolyan venni főleg ha hirtelen jelentkezik és csak egy-egy fogra lokalizálódik. Okozhatja fogszuvasodás vagy az is, ha a fognyakról visszahúzódott az íny. Az ínyrecesszió gyakran megelőzhető, kezelhető. Feltétlenül kérjen személyes konzultációt fogorvosainktól. A RelaxDent fogászat Budapesten segít a problémáján!

A fogak hidegre való érzékenysége jelezheti a fogzománc sérülését, fogszuvasodást vagy ínyvisszahúzódást is. Amennyiben egy már kezelt fogán érzi a tüneteket, lehetséges, hogy a tömés vagy a korona nem megfelelő illeszkedése okozza a problémát. A pontos diagnózishoz keresse fogorvosainkat!

 

A hagyományos fogszabályozást nem mindenki fogadja el esztétikai sajátosságai miatt. Fogászati rendelőnkben lehetőség van a legújabb technikával készült hatékony "láthatatlan" fogszabályozással orvosolni a problémát. Kérjen konzultációs időpontot fogszabályozó fogorvosunktól aki szívesen tájékoztatja a kezelés részleteiről. A budapesti RelaxDent fogászat segít Önnek .

 

Mindenképpen forduljon haladéktalanul fogorvoshoz! Az időben alkalmazott szakszerű fogászati segítséggel könnyen megelőzhető egy akár hosszadalmas kezelés vagy maradandó fogazati károsodás is. Amennyiben egészében kitört a fog, akár annak visszaültetése is lehetséges, ezért a kitört fogat mindenképpen hozza magával a fogászati kezelésre. Ha lehet, a fogat fiziológiai sóoldatban vagy a szájban tartva tárolja, amig meg nem érkezik fogászati rendelőnkbe. Egy tapasztalt fogorvos segíthet.

 

A rossz leheletnek több oka is lehet: a nem megfelelő szájápolástól kezdve a fogköveken megtelepedő baktériumokig, azonban szájszárazság, gyulladás, régi tömések, protézisek vagy koronák is okozhatják. a A komolyabb problémákat megelőzendő, feltétlenül konzultáljon fogorvosainkkal!

 

A hatásos fogászati implantáció általában mindenki esetében alkalmazható, azonban vannak bizonyos esetek. Bizonyos betegségek, pl. nem megfelelően kezelt súlyos cukorbetegség, súlyos csontritkulás esetében nem lehet alkalmazni a fogbeültetést, és minden esetben szükség van a szájüreg gyulladásainak megszüntetésére. Kérje fogbeültetésben jártas, tapasztalt fogorvos kollégánk segítségét !

 

A mai, legmodernebb technológiákkal a fogbeültetés elvégezhető fájdalommentesen. A RelaxDent Fogászati és Implantációs Centrum elkötelezett az abszolút fájdalommentes kezelések megvalósítása iránt. Budapesti fogorvosi rendelőnkben minden lehetséges eszközt bevetünk a fájdalommentes kezelések kivitelezése érdekében. A Fogászati rendelőnkben kidolgozott és folyamatosan ellenőrzött műtéti protokoll (hűtött fiziológiás sóval való seböblítés, biztos certifikált forrásból származó eredeti fúróeszközök) garantálja, hogy a beavatkozás okozta trauma is minimális. Az érzéstelenítő elmúltával jelentkező enyhe tünetek néhány nap múlva elmúlnak, de a legtöbb esetben már másnap sincs szükség fájdalomcsillapító tablettára.

 

Ez egyénileg változó, de legalább 6-12 havonta javasoljuk a fogászati kontrollvizsgálatok megismétlését, amelyek alkalmával kezdeti stádiumban kiszűrhető a fogszuvasodás, és elvégezhető a fogkő-levétel is.

 

Fogtömés után pár nap, de a tömés nagyságától függően akár néhány hét türelemre van szükség, amíg megnyugszik a fogbél. A tömés utáni fogérzékenység kialakulásáért a legtöbb esetben a tömőanyagok kémiai összetétele és az élő fogszövet közötti tapadás a felelős. Budapesti fogászati rendelőnkben a legmodernebb 3M, KERR, GC anyagokat használjuk. Fogorvosaink a gyártók által szervezett külön képzéseken vettek és vesznek részt a probléma orvoslása érdekében. Ennek ellenére, sajnos minden szék mellett álló fogorvos tapasztalja ezt a problémát. Az enyhe szenzitivitás normális, azonban ha nagyobb fájdalmat érez, lehetséges, hogy a szükségszerűen kialakított üreg alja túl közel van a fogidegkamrához. Ha a fájdalom heves vagy nem múlik el 1-2 héten belül, akkor forduljon mielőbb fogorvoshoz!

 

A bölcsességfogak elegendő hely hiányában gyakran nem képesek teljesen kinőni, ezért begyulladhatnak, és a mellettük lévő fogakban is kárt tehetnek. A bölcsességfogak tisztítása is nehéz, ezért könnyen elszuvasodhatnak. Problémája megoldásához bátran keresse tapasztalt fogorvosainkat, szájsebészeinket! Budapesti fogorvosi rendelőnkben mindent megteszünk (a visszajelzések szerint sikeresen) a fájdalommentes fogászati beavatkozások biztosítása végett.

 

A fogínyvérzés a baktériumok miatti ínygyulladás leggyakoribb első tünete, ami megállítható a baktériumok, azaz a lepedék maradéktalan eltávolításával. A fogínyvérzés oka sohasem a fogmosás okozta mechanikus trauma, mint azt sokan gondolják. Megfelelő szájhigiénia kialakításával a vérzés megszüntethető. Mivel a parodontális gyulladás a fogak elvesztésének leggyakoribb oka, ezért ne habozzon, ha hasonlót tapasztal, kérje fogorvos, dentalhigiénikus tanácsát. Kérjen Időpontot budapesti fogászati rendelőnkbe, ahol tapasztalt fogorvosaink a segítségére lesznek!

 

A legmodernebb szájsebészeti beavatkozások minden esetben teljes érzéstelenítés alatt történnek, és épp arra szolgálnak, hogy a kellemetlen kezelések elkerülhetők legyenek. A leggyakoribb ilyen eljárások közé tartozik a fogeltávolítás, a bölcsességfog-műtét, valamint a gyökércsúcs-eltávolítás. Budapesti fogászatunk elkötelezett a fájdalommentes kezelések végzése iránt. Még az injekció beadásának helyét is érzéstelenítjük zselével, sprayvel. Bátran kérje fogorvosaink segítségét!

 

A fogkő fogínyvérzést és fogágybetegségeket okozhat, hozzájárulhat a fogak kilazulásához, elvesztéséhez. A rajta megtelepedő baktériumok pedig szájszag kialakulásáért lehetnek felelősek. A fogkő eltávolításával mindez megelőzhető. Kérje fogorvosaink és dentálhigiénikusaink segítségét! Fogászati rendelőnkben külön figyelmet fordítunk a helyes szájápolás oktatására, motiválásra. Oktatásainkon akár családilag, vagy csoportosan is részt vehetnek.

 

Fogzás után kisgyermekeink fogait már az első pillanattól óvni kell. Általában érdemes legkésőbb három-négy éves korában fogászati kontrollra vinni a picit, és már a kezdetektől odafigyelni, hogy a fogak fejlődése rendben menjen. A legjobb, ha a fogorvosi rendelőben tett első látogatás alkalmával a gyermek csak nézelődik, beszélget a fogorvossal. A fogorvosi rendelőbe érkezés előtt semmiképpen se ijesszük meg, vagy meséljünk neki gyerekkori rossz élményeinkről, de ne is nyugtatgassuk túl, mert gyakran ettől válik számukra gyanússá, hogy a fogorvosnál majd „félni kell”.

 

Étkezés után, ha lehet, ne mosson rögtön fogat. Az étkezés során megváltozik a száj PH-értéke, és rövid időre fellazul a fogzománc, amely ebben az állapotában rendkívül sérülékeny, kopik. A fogorvosok ajánlása szerint ezért az étkezés után érdemes 30-40 percet várni a fogmosásig.

 

Szóló foghiány pótlása esetén gyakran felmerülő kérdés, hogy az implantáció, vagy a híd készítés a jobb megoldás a hiány pótlására. Fogorvosi, szakmai szempontból mind a két megoldás elfogadható, és jobb mintha a foghiány pótolatlanul marad, de a saját foghoz képest mind az implantációnak, mind a híd készítésnek vannak hátrányai.

A fogorvosnak minden esetet egyedileg kell mérlegelnie, és csak így adhat megfelelő tanácsot. Nagy általánosságban kijelenthető, hogy az implantáció egy modernebb, kisebb invazivítással járó, megtartóbb jellegű kezelés, mint a híd készítés. Implantátum beültetés esetén nem szükséges a szomszédos fogak lecsiszolása, különálló fogműként az eredeti anatómiai viszonyokat jobban utánozva pótolható vele a hiányzó fog. Hosszú távon költséghatékonyabb, kíméletesebb, időtállóbb megoldás az implantáció. 

A gyakran felmerülő kérdés ez pácienseink részéről. A megfelelő tudással és gyakorlattal rendelkező fogorvos kezében az implantáció egy nagyon jól kiszámítható és tervezhető beavatkozás, de sajnos 100 %-ot egyetlen fogorvos sem garantálhat. A különböző implantátumok nyomon követéses vizsgálatai során az implantátumok igazolt bennmaradási valószínűsége a szakirodalmi adatok alapján meghaladja a 98%-ot. Az implantátumok kilökődése mögött általában valamilyen lokális gyulladásos reakció, de soha nem allergiás reakció áll. Az implantátum körül kialakuló gyulladás okai nagyon összetettek lehetnek, és a különböző okok összeadódhatnak, így erősíthetik egymást.

Döntő jelentőségű lehet, ha az implantátum nem megfelelően lett beültetve, ha nincsenek meg azok az anatómiai lágy- és keményszöveti képletek, vagy higiéniai kritériumok, amelyek a szájban található baktériumok támadása ellen védik az implantátumot. Megkülönböztetünk korai és késői kilökődést. Az implantátum korai kilökődése közvetlenül a beavatkozást követően pár héten belül történik meg. Leggyakoribb okai: a túlhevülés, mechanikus trauma, vagy a bakteriális infekció, nyálból történő kontamináció. A késői kilökődés az implantátum beültetését követően hónapokkal, évekkel később következik be. Ennek oka lehet nem megfelelő szöveti struktúrák jelenléte, a rosszul kivitelezett implantátum beültetés, vagy az implantátum nem megfelelő gondozása, tisztítása. Külön kiemelném a dohányzás káros hatását.

Az implantátumok leggyakrabban titán ötvözetből készülnek. Mai tudásunk szerint nincsen arra adat a világon, hogy valaki a titánnal kapcsolatban allergiás reakciót mutatott volna. Azaz, nincs arra adat a fogorvosi szakirodalomban, hogy valaki allergiás reakció következtében veszítette volna el az implantátumát.  

Tévhit az, hogy a dohányzás csak az implantátumokat károsítja. A dohányzás káros hatását ugyanúgy kifejti a fogakra, egész pontosan a fogágyra (parodoncium), illetve ugyanilyen módon az implantátum körüli lágy- és keményszövetekre is. Ez a káros hatás fokozottabban érvényesül implantátum környezetében, mint a saját fog körül. Ennek elsődleges oka az implantátum körüli csont és lágyszövet csökkent vérkeringésében keresendő, amelyet a dohányzás csak tovább fokoz. A dohányzás káros hatásai a fogászatban sokszorosan igazoltak. A hőhatás, a nikotin és kátrány lokális, valamint a keringésre gyakorolt negatív hatása, az anaerob patogén baktérium flóra kialakulását és megtapadását elősegítő káros hatás mind-mind igazolt.  

Implantációs fogpótlás megléte esetén sem kell több, vagy gyakoribb fogorvosi kontroll, mint normál esetben. Implantációs centrumunkban minden esetben egyéni mérlegelés alapján, 6 és 12 hónap közötti fogászati kontrollt javaslunk. Implantátum esetén a kontroll elmaradhatatlan része a röntgen készítés, hiszen az implantátum körüli csontszövet csak ily módon látható. Az implantátum körüli ínyszövet vizsgálata megtekintéssel és parodontális szondázással történik.  

A leggyakrabban használt implantációs fogpótlások alapvetően három részből állnak. Az implantátumból, amely teljes terjedelmében beültetésre kerül a csontszövetben. Az implantátumra kerülő felépítményből, amely összeköttetést biztosít az implantátum és a korona között. Gyakorlatilag ez az a rész, amely áttör a fogínyen. Valamint a koronából, amely a felépítményre kerül rögzítésre. Ez van megformázva a kívánt fog alakjának és funkciójának megfelelően. Speciális esetekben beépítésre kerülhet még közti darab, mint például a Nobel Biocare 1onBase esetében. 

A felépítmény és a korona összeillesztése valójában mindkét esetben ragasztással történik. A lényegi különbség, hogy csavaros rögzítés esetén szájon kívüli ragasztásról van szó. Ily módon elkerülhető a ragasztóanyag paradontális szövetek közé préselődése, amely fokozott idegentest reakciót és a bakteriális plakk megtapadását segíti elő! A késői kilökődött implantátumok mikroszkópos vizsgálata során, rendszerint kimutatható ragasztó maradvány a nem csavarosan rögzített implantátumok felszínén. Mindemellett muszáj megemlíteni, hogy a csavaros rögzítés kivitelezhetősége szükségessé teszi az implantátum precízebb pozicionálását, amely szintén csökkenti az implantátum kilökődésének valószínűségét. A RelaxDent Implant és Fogászati Centrumban, ha a lehetőségek engedik (az esetek 99%-ban), csak csavarosan rögzített implantációs felépítményeket készítünk. 

RelaxDent Fogászat Budapest

Általános fogászati kezelések, fogpótlások készítése és implantáció, észrevétlen fogszabályozás, otthoni és rendelői fogfehérítés, szájsebészeti beavatkozások korszerűen, fájdalommentesen.

Elérhetőségeink

Adószám: 13914075-1-43
Rendelőnk: 1094 Budapest, Ferenc körút 41. 1. em. 2.
Tel: +36 30 / 343 9875
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Website: www.fogak.hu