COVID-19 koronavírus: Ne kelljen tragédia ahhoz, ….!

COVID-19 koronavírus: Ne kelljen tragédia ahhoz, ….!

Ha lehetséges kérlek maradjatok otthon!

A fogorvosi rendelő kockázati besorolása még magasabb, mint általában az egészségügyi intézményeké. A beavatkozásokhoz nélkülözhetetlen eszközök gépek működtetése során használt hűtővíz és keletkező szórt vízpára, a nyállal való kontamináció sokszorosára növeli az esetleges infekció lehetőségét. Persze érthető, ha fogfájással vagy valamilyen akut problémával kapcsolatban haladéktalanul fogorvoshoz kell fordulnotok. Minden olyan probléma kezelésének még a jelenlegi súlyos helyzetben is van létjogosultsága, amikor a fájdalmat vagy a további egészségkárosodást megelőzhetjük.

Ezen sorokat most azért írom, mert a múlt hét folyamán jó néhány számomra érthetetlen megnyilvánulással találkoztam. A hétfői nap (2020.03.16) folyamán reggel kollégáimmal tartott meeting során megegyeztünk abban, hogy a RelaxDent Implant és Fogászati Centrumban a rendelésünket bizonytalan határidőre felfüggesztjük, egész pontosan a sürgősségi esetekre korlátozzuk. Nem sokkal később a hét folyamán erről megszületett a hivatalos döntés is.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ rendeletben tiltotta meg a fogorvosok számára “a nem sürgősségi jellegű fogászati beavatkozások” végzését, bár már döntést megelőzően számos fogorvosi rendelő hozzánk hasonló felelősségteljes döntést hozott és felfüggesztette rendelését. A hét első fele azzal telt, hogy telefonon értesítettük a pácienseinket a kialakult helyzetről. Legtöbbjük maximális megértéssel, pozitívan fogadta döntésünket. Bízva abba, hogy a helyzet mielőbb rendeződik. Sajnos akadtak páran, akik úgy tűnik nem érezték át a helyzet súlyosságát és ragaszkodtak volna a kezeléshez. A hét folyamán pedig megdöbbentő módon többen jelentkeztek halasztható jellegű problémákkal, számomra talán a legfurcsább egy fogfehérítéses eset volt.

Tanuljunk a hibákból!

Be kell látnunk covid-19 koronavírus VESZÉLYES és sokan ezt a veszélyt csak akkor fogják igazán realizálni, amikor ne adj isten családjuk körében vagy baráti körben történik tragédia. Ezt nem szabad megvárni!

Tudom könnyű mondani, hogy tanuljunk mások hibáiból! Nézzünk körül, hogy mi folyik a környező országokban, ahol nem sikerült időben megfékezni a vírus robbanását. Ha nem vigyázunk nem lesz ez máshogy nálunk sem. Tanulni kell Kína, Olaszország vagy éppen Spanyolország példájából. Az egyetlen lehetőség, amit mi magunk személyesen most hozzátehetünk az az, ha tényleg otthon maradunk. (Ez valahogy egyik problémás ország esetében sem valósult meg.) Ha ezt most nem tesszük meg, akkor ugyanazt az utat fogjuk bejárni, mint a többi ország. Még van lehetőség átugrani fázisokat és elkerülni egy nagyobb katasztrófát, de ehhez személyes fegyelemre van szükség, nem pedig kifogások keresésére. Ha ezt most nem tesszük meg, akkor ennek számolnunk kell minden emberi és gazdasági következményével. “A maradjunk otthon az idősek érdekében” mondat sem felel meg a teljes valóságnak. Az a problémám ezzel a mondattal, hogy ezzel kiemeljük saját magunkat sorból és el is hisszük, hogy mi nem vagyunk veszélyeztetettek. Ez nem igaz! Ugyanolyan veszélyben vagyunk mi fiatalabbak is! Ha a vírus fertőzések száma hirtelen megugrik az meghaladja az egészségügyi intézmények ellátási küszöbét, így a fiatalok is ellátás nélkül maradhatnak és válságos helyzetbe kerülhetnek. Természetesen fokozottan igaz ez az idősebbekre. Kérem, hogy ne értsétek félre! Fenti sorokat nem pánikkeltés képen szántam. A magam szubjektív módján némi kis rálátással racionálisan próbáltam átgondolni a helyzetet.

A helyzet komolysága!

A hétvégén beszélgettem egy Ausztráliában élő orvos barátommal, aki az első vonalban dolgozik. Ő annyit mondott, hogy vibrál a levegő a kórházban mindenki, feszült, ideges, mert még nem tudják mire számíthatnak, a járvány még nem indult be. Nincsenek illúziói azzal kapcsolatban, hogy ez hamarosan be fog következni és még az ottani ellátás szintjén is problémát okozhat a nagy létszámú akut betegek ellátása. A vírus veszélyes!

Amit Tudunk a COVID-19 koronavírusról:

- Sokkal agresszívabb, mint a hasonló influenza, vagy nátha vírustörzsei.

- Hosszú a lappangási idő és ez alatt az idő alatt viszonylag gyorsan alakul ki a tovább fertőző képessége. (Legújabb statisztikai adatok kiértékelése szerint az előbbi 4-12 az utóbbi 4 nap körüli.)

- Magas a letalítása. (Kínában 2-3 %, Olaszországban 5-8%)

- Nem ismerjük kellően.

- Nincs oltás, nincs gyógyszer, ami bizonyítottan hatásos. Ezek kifejlesztése és tesztelése hosszú időt vesz igénybe.

Ti miért dolgoztok akkor?

Joggal kérdezhetitek, hogy akkor “ti mit kerestek a munkahelyeteken?”. Hát valahol mi orvosok vagyunk és ez Home Office-ban nem megy. Ha nem is szó nagybetűs értelmében, és tudom, hogy nem mentünk meg életeket sem, de elhivatott fogorvosok vagyunk! És akinek már volt fogfájása azt tudja, hogy néha milyen jól jön ez! Felelősséggel tartozunk a nekünk bizalmat szavazott pácienseknek! A RelaxDent Implant és Fogászati Centrum rendelő közel két évtizeddel ezelőtt egy kis magán rendelőként indult. Egyedül dolgoztam mint orvos és személyesen ismertem mindenkit. Olyanok voltunk akkoriban, mint egy nagy család! Hála isten az évek során csupa olyan kolléga került mellém, akik hasonló szakmai elhivatottságot éreztek és éreznek most is.

Akik ismernek minket azok tudják, hogy nincs ez máshogy a normál hétköznapokban sem. Nem egyszer maradtunk már bent túlórázni, vagy jöttünk be a szabadnapjainkon olyan akut esetben, amikor nem volt lehetőség az időhúzásra. Azon a bizonyos hétfői megbeszélésen arra szavaztunk, hogy amíg tudunk közösen: Máté, Bernadett, Zsanett, Zsuzsa és jómagam ügyeletet biztosítunk a pácienseink számára és az esetlegesen segítségre szorulóknak. Felváltva napi 3-4 órát rendelünk csupán. Kizárólagosan csak a sürgősségi esetek ellátása érdekében. Egy külön a jelenlegi helyzethez alkalmazkodó biztonsági protokoll betartása mellett. És hogy mit teszünk ezen túlmenően: OTTHON MARADUNK!

RelaxDent Fogászat Budapest

Általános fogászati kezelések, fogpótlások készítése és implantáció, észrevétlen fogszabályozás, otthoni és rendelői fogfehérítés, szájsebészeti beavatkozások korszerűen, fájdalommentesen.

Elérhetőségeink

Adószám: 13914075-1-43
Rendelőnk: 1094 Budapest, Ferenc körút 41. 1. em. 2.
Tel: +36 30 / 343 9875
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Website: www.fogak.hu